Dag 17: Lidy gaat vandaag terug naar Pim en Roan

2019-9-17: The job is done! /Het L-F werk zit er op! Vandaag vertrekt Lidy terug naar Nederland; terug naar Pim en Roan, naar Vincy en Jiska. Vanmiddag om 15.35 u. vertrekt haar vliegtuig van Nha Trang naar Ho Chi Minh-city (Saigon). vietnamlogoDaar moet ze wachten tot 23.30u. wanneer de internationale vlucht van HCM-city naar Frankfurt vertrekt (vluchtduur 12 uur). Aankomst woensdag 06.30. Vandaar per trein naar Tilburg.

Om 10.00u. komen de ouders van Hao afscheid nemen. Lich is er ook bij. Moeder Tam heeft voor Lidy in een pannetje een flinke omelet en gebakken tofu meegebracht met 2 broodjes; voor onderweg. We drinken samen thee/koffie en eten een cakeje. Dan nemen afscheid. Alles moet in gebarentaal, maar erg duidelijk; we wensen elkaar een goede gezondheid het komende jaar en hopen elkaar over een jaar weer terug te mogen zien.

Om 11.30u. komt “onze” Hao. Het is fijn dat we nu met z’n drieën samenzijn. Wij gaan terug naar het goede Nederland; hebben het druk en voor we het weten is het jaar weer om. Voor Hao is dat heel anders. 2019-9-17 (21)Zij moet een jaar door zien te komen in Vietnam. Vietnam is een mooi land, maar een rot land om in te leven als je niet rijk bent. Alles draait hier om geld en macht. Alles is corrupt en het communisme/ socialisme is hier niet zoals Uncle Ho het bedoeld heeft. Hao kan alleen haar baan op het provinciaal ziekenhuis behouden als ze haar mond houdt en meewerkt in het systeem van ongelijkheid m.b.t. afkomst /financiële draagkracht van de patiënten. Voor Hao is het jaar veel langer dan voor ons. Hao is steeds weer bang dat wij niet terug komen. Bij Hao gaat het niet vanwege geld, maar vanwege  liefde. Als ze na een uurtje afscheid moet nemen van Lidy heeft ze het heel moeilijk.

2019-9-17 (29)

 

Om 12.30u. staat de taxi voor ons appartement. Het is dezelfde vrouwelijke taxi chauffeur als die ons vrijdag naar Phan Rang heeft gebracht. We waren zo tevreden met Nhung dat we gevraagd hebben of zij vandaag weer voor ons wilde rijden. Geheel tot onze verrassing zitten manager Thanh en haar dochter Khuong ook in de taxi; ze willen nog een keer afscheid nemen van Lidy  In 45 minuten rijden we de 45 kilometer naar het vliegveld van Cam Ranh.


2019-9-17 (22)

Lidy checkt in en geeft haar zware koffer (24,5kg.) af.

2019-9-17 (24)

Ze drinkt voor de laatste keer ijskoffie met ons.

2019-9-17 (28)

Thanh en Khuong nemen afscheid voor één jaar; Ik neem afscheid van Lidy voor ruim twee-en-een halve week i.v.m. mijn terugreis per trein door China, Rusland, Belarus, Polen en Duitsland (rode lijn). Ik vertrek hiervoor a.s. donderdag.2019-9-17 (30)

 

Lidy blijkt achteraf in Cam Ranh vijf uur vertraging te hebben gehad, maar is nog op tijd gekomen voor de lange nachtvlucht naar Frankfurt.

De taxi rijdt terug naar Nha Trang. Thanh en ik nemen weer een keer afscheid. Khuong zegt dat ze donderdagmorgen weer met deze taxi meerijdt om mij naar Cam Ranh te brengen. Ik kom binnen in het bijna lege appartement; het is nu helemaal voor mij; vreemd. Ik ga nog maar eens naar de fitness; voor de 2e keer vandaag. 2019-9-2 (4)Als ik terugkom hoef ik de deur niet uit voor eten. Ik doe me tegoed aan de dikke omelet met tofu van moeder Tam. Zoals elke avond deze week, begint het weer hard te regenen; het regenseizoen is begonnen. Ik verbaas me steeds weer dat de elektriciteitsvoorziening blijft werken als je ziet hoe hier de bovengrondse kabels aan elkaar geknoopt worden.2019-9-16 (51)

 

 

 

Op een droog moment ga ik gauw wat water kopen en foto’s ophalen bij ons foto-vrouwtje. Ik maak haar duidelijk dat dit de laatste foto-bestelling is van dit jaar. Volgend jaar hoop ik dat het fotowinkeltje nog bestaat.

Op donderdag 5 september, na de grote openingsceremonie  van het nieuwe schooljaar, op de Tran Quang Khai secondary, gingen we 5 nieuwe L-F-leerlingen thuis bezoeken. Bij het 2e bezoek ging het fout: Bij Nguyen Thi Van (12) meisje. Deze leerlinge werd NIET opgenomen, omdat het zusje Hong Nhung  van Thi Van al in ons project zit vanuit de Dien Dien primary. Al op 6 september, na het schoolbezoek op de Dien Dien primary, hebben we een nieuwe naam doorgekregen van het schoolbestuur van de TQK.

De nieuw geselecteerde jongen is Phung Anh Tuan (13 j.). Zijn woning staat is Dien Son. Tuan leeft er met zijn 2 oudere zussen (die niet thuis zijn). Zijn vader is 7 jaar geleden aan longkanker overleden. Tuan’s moeder is toen vertrokken en hertrouwd. Ze heeft haar 3 kinderen alleen achtergelaten in het huis van haar overleden man. De oudste zus werkt in een supermarkt en moet het geld verdienen voor levensonderhoud en schoolgeld voor de jongste twee gezinsleden. Tuan is zichtbaar erg blij dat wij hem een beetje meer zekerheid gaan geven voor zijn schoolgang. Zijn oudere zusjes zullen er natuurlijk ook van kunnen profiteren, maar Tuan zal naar school moeten blijven gaan, anders stopt onze financiële hulp. Hier enkele foto’s van het huisbezoek. (opm.: op de waterput ligt een stuk asbest golfplaat).2019-9-6 (94)2019-9-6 (96)2019-9-6 (107)2019-9-6 (112)2019-9-6 (115)2019-9-6 (104)2019-9-6 (122)

Buiten op het kleine erf liggen de graven van opa en oma. Het graf van vader is enkel een ring van losse stenen (rechts achter).2019-9-6 (126)

Zo, dit is het einde van onze reisverslagen. Morgen pak ik mijn rugzak in en maak het appartementje leeg. Hao, Yen en Duyen komen nog afscheid van me nemen. Donderdagmorgen vroeg reken ik de elektriciteitskosten af met de conciërge en sluit mijn 12e bezoek aan Vietnam met een heel goed gevoel af. Dan begin ik aan mijn grote treinreis. Ik doe hiervan op deze Looking-Forward website geen verslag van, want dit is een privé reis. Natuurlijk maak ik wel een uitgebreid verslag met foto en film van deze bijzondere reis; geïnteresseerden in dit verslag kunnen zich opgeven op: johanverschuren@yahoo.com

Bedankt voor jullie hulp aan het schoolgeldproject Looking-Forward! Bedankt voor het lezen van de reisverslagen. Het zal weken duren voordat alle supporters de foto’s krijgen van “hun” leerling(e), maar ze kunnen er op rekenen en ze zijn mooi!


2019-9-5 (53)

 

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.