Dag 14; Nog slechts één leerlinge te gaan!

2019-9-14: Vandaag gaan we proberen de laatste 8 L-F leerlingen te ontmoeten. Manager Thanh heeft alle moeite gedaan om deze leerlingen naar Java café te krijgen. 6 van deze leerlingen verlaten de Nguyen Du secondary of zitten op de Nguyen Thai Hoc highschool, allebei in Dien Lac. We huren een brommer bij Hoa en gaan tanken. PetroBij het tankstation is het ’s morgens erg druk en in Vietnam moet je voordringen om aan de beurt te komen. Alles gaat snel. We laten een briefje van 50.000VND ( 2 euro)  zien en zouden hiervoor zo’n 2,5 liter benzine moeten krijgen. Als we bij de benzinepomp wegrijden gaat de meter maar een beetje omhoog. We begrijpen meteen dat we opgelicht zijn (we zijn hier voor gewaarschuwd). De meter op de pomp zal niet tot 0 zijn teruggezet; we hebben te weinig benzine voor ons geld gekregen. Die ene verloren euro doet geen zeer, maar we zijn opgelicht!

2019-9-14 (4)

 

We rijden een van de laatste keren dit jaar naar Dien Dien. In Vietnam zie je alles, van heel oud tot heel modern; van  Ao Dai (traditionele lange jurk) tot opengescheurde spijkerbroek; van houtskoolpot tot windturbine; van vooroorlogse tractor tot witte Mercedes.

 

2019-9-14 (8)Om 9.00 uur zijn we bij Kim Phi (het meisje van ons logo) . Ieder jaar gaan we op bezoek bij Phi’s familie. Deze arme familie is erg gastvrij; we willen het contact vasthouden. Phi is vorige maand afgestudeerd aan het Khanh Hoa college voor toerisme. Ze werkt nu 6 dagen in de week ( van 8 tot 6u. ) bij Viettravel. Ze moet hier 6 maanden zonder salaris werken voordat ze eventueel aangenomen wordt. We hopen het voor haar. Nadat Phi ons project heeft verlaten, hebben we haar broertje Duy Tan in ons schoolgeldfonds opgenomen.

2019-9-14 (20)Tegen 10.00 uur gaan we samen met Phi naar het woonadres van Tan Tai en Thanh Thanh. Tai en haar oma zijn thuis; Thanh niet; die is de hele dag op school. Tai en Thanh zijn in Looking-Forward opgenomen nadat hun moeder 3 jaar geleden door zelfdoding om het leven is gekomen. Vrienden van de zus van de moeder (Hien, die in Nederland woont) betalen de schoolkosten voor Tai en Thanh. Via onze stichting krijgen ze zo structureel schoolgeld.

In februari jl. is de opa van Tai en Thanh bij het oversteken van Highway nr.1 aangereden en overleden. 2019-9-14 (11)Waar eerst de televisie stond, staat nu een altaar met daarop zijn foto. Het is wel erg confronterend, want het was zo’n aardige man die heel goed voor zijn familie zorgde. Hij kan niet gemist worden; nu moet oma alleen voor de 2 kleinkinderen zorgen en haar straatwinkeltje draaiende houden.

 

2019-9-14 (23)

 

Hien’s broer heeft gelukkig zijn wilde leven achter zich gelaten en werkt nu serieus mee het eten voor te bereiden. Hier zit hij ruim 300 vleesstokjes te maken.

We spreken met oma af dat we morgenmiddag terug zullen komen voor Thanh Thanh.

 

 

 

Tegen 11.00u. komen we Java café in Dien Khanh binnen. Er is nog niemand; laten we hopen dat de 6 komen; het is hun laatste kans om schoolgeld 2019-2020 te krijgen. Tuyet Linh komt met haar moeder als eerste. Binnen een kwartier komen ook de andere 5 L-F leerlingen aanlopen. Ze zijn allemaal gekomen!!!

2019-9-14 (30)Manager Thanh en dochter Khuong zijn inmiddels ook gearriveerd. Het is gangbaar om onze leerlingen op hun school te ontmoeten, maar deze leerlingen veranderen juist nu van school of stoppen school. Hier in een cafeetje is het eigenlijk veel leuker en de klasgenootjes van onze leerlingen kunnen niet meekijken.2019-9-14 (29)

 

We trakteren de leerlingen op een lekker fris drankje.

 

2019-9-14 (49)Na een half uurtje beginnen we met het uitgeven van het schoolgeld van juni, juli, augustus en september aan Linh, Bich, Nguyen en Nhut. Zij gaan verder in 2019-2020.

 

 

 

 

2019-9-14 (75)

 

Dat en Thien zijn gestopt met school en zijn gaan werken (Dat als kok en Thien als meubelmaker). Zij krijgen (als afscheidsbonus) hun achterstallig schoolgeld van juni, juli en augustus.We wensen Dat en Thien heel veel succes in hun verdere leven en zeggen tegen hen, dat wanneer ze over een jaar toch weer terug naar school willen, ze altijd manager Thanh kunnen bellen.

We maken een groepsfoto en nemen afscheid voor één jaar van Linh, Bich, Nguyen en Nhut.2019-9-14 (70)

 

 

Phi Nhut vragen we even te blijven; we willen even met hem praten over zijn gezondheid. 2019-9-14 (80)Nhut komt uit een familie met veel gezondheidsproblemen. Hijzelf zegt een slechte lever te hebben. Vorige week heeft hij een onderzoek gehad in Ho Chi Minh-city/ Saigon en komende week moet hij terugkomen voor de uitslag. De kosten van het ziekenhuis, eventuele medicijnen en de reizen hebben een  grote financiële  impact  op de arme familie.

Nhut’s wens is echter om wat meer geld van L-F te krijgen, want hij zit nu in het laatste jaar van de high school en wil heel graag naar de universiteit. Zijn schoolresultaten zijn nu nog te laag, dus wil hij graag naar bijscholing. We besluiten Nhut nu 500.000VND noodhulp te geven en maken hem duidelijk dat voor meerdere hulp hij contact met manager Thanh moet opnemen én met rekeningen moet komen. Niet dat wij deze arme familie niet vertrouwen, maar (in tegenstelling tot Vietnamese “boekhoudingen”) onze organisatie met rekeningen werkt.

2019-9-14 (83)We gaan voldaan terug naar Nha Trang; We hebben nog slechts één leerlinge te gaan en dat is Thanh Thanh. 99% kans dat Lidy morgen haar lange lijst kan afsluiten.

Dat het vandaag voor ons een geluksdag is, begrijpen ze hier helemaal; spiritueel wordt hier geleefd naar de Lunar (maan) kalender. Het is nu volle maan en vandaag een dag die veel geluk brengt. Bij de ingangen van huizen en zaken zien we altaartjes met offergaven, zoals bij onze conciërge. Er zijn vandaag uitzonderlijk veel huwelijken.

2019-9-14 (88)

 

Vanavond beginnen we al een beetje met het afscheid nemen van onze managers Thanh en Thuy ( en Khuong en Hao). We hebben een diner gereserveerd bij Lanterns restaurant. De Vietnamese keuken is hier aangepast aan toeristen van over de hele wereld. Voor onze gasten zien alle gerechten er heel anders uit dan gewoonlijk; ze vinden ze toch erg lekker.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Één reactie op Dag 14; Nog slechts één leerlinge te gaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.