Dag 13: Cham leerling Khang komt bij Looking-Forward

2019-9-13 (50)2019-9-13: Taxi-chauffeurs zijn niet mijn beste vrienden; meestal zijn ze niet te vertrouwen. Vandaag is mijn ongelijk gebleken. Voor onze reis heeft Khuong een taxi geregeld. Het blijkt een vrouwelijke chauffeur (Nhung) te zijn. Zij was 15 jaar geleden de eerste vrouwelijke taxi-chauffeur in Nha Trang ( nu zijn er 8). 2019-9-13 (105)In een kleine 2 uur brengt zij ons ( Khuong, Hao, Lidy en ik) zo’n 120 km. naar het zuiden, naar Phan Rang, naar het huis van Lac. Nhung rijdt heel ervaren en veilig en maakt het in de auto erg gezellig.

 

2019-9-13 (83)Lac staat langs de snelweg (Highway nr.1) op ons te wachten en begeleidt ons naar haar woning in hun Cham(pa) dorp. Daar is ook haar vriendin Trang. Lac en Trang hebben we 10 jaar geleden ontmoet bij de PoNagar Cham-tempels in Nha Trang. Lac verkocht Cham souvenirs en Trang was een van de vijf danseressen die traditionele dansen uitvoerden voor de toeristen. We raakten in gesprek en de meisjes vertelden ons dat ze heel graag ’s avonds naar Engelse les wilden. We waren één jaar eerder ons L-F schoolproject begonnen en wilden voor hen het schoolgeld wel vergoeden. Beiden zijn toen één jaar op Engelse les geweest. Het was niet echt een succes. Waar wij geen rekening mee gehouden hadden was dat de Cham-bevolking hun eigen taal hebben en niet of slecht Vietnamees spreken. Dan Engelse taal leren is eigenlijk onmogelijk.

2019-9-13 (93)Hun Cham-volk kon ons initiatief  toch erg waarderen, want na beëindiging van de lessen van Lac en Trang werden we uitgenodigd om in oktober bij hun Cham New Year- viering te zijn. Dat is voor ons een heel bijzondere beleving geweest. Het Cham-volk is veel gastvrijer, opener  en meer familiair dan de Vietnamezen. Het is een heel bijzondere cultuur. 2019-9-13 (95)Op de terugweg zijn we gestopt bij 2 Cham-tempels die heel dicht tegen de Highway aan staan. Als je dicht bij die duizend jaar oude prachtige bouwwerken staat, voel je hoe bijzonder dit voorheen grote volk moet zijn geweest.2019-9-13 (101)

 

 

 

Lac en Trang hebben we 4 jaar niet meer ontmoet. Het werd hoog tijd om hen weer te zien. Zoals in mijn uitleg gisteren zijn de ex-Cham-danseressen een moeilijk verhaal. Zo ook bij Lac en Trang. Lac wilde echt niet terug naar haar arme dorpje; ze is (gepland) in verwachting geraakt van een toerist uit Canada. Ze zit al vier jaar te wachten (toch in haar dorpje in Phan Rang) om in Canada te kunnen gaan wonen.2019-9-13 (82)

 

Inmiddels heeft ze 2 zoontjes van de oudere man uit Canada. Ze is met hem getrouwd; hij stuurt Lac geld en komt ieder jaar op bezoek, maar nog niets is zeker.

 

 

 

Trang is wel teruggekomen naar haar Cham-dorpje en is snel met een jongen uit haar dorp getrouwd. Nadat een baby was geboren, vertrok de vader. 2019-9-13 (16)Nu zit Trang thuis met haar zoontje bij haar zieke moeder. Trang werkt als schoonmaakster in een hotel ( 11km. ). Lac werkt niet(zorgt alleen voor haar 2 zoontjes), want ze krijgt voldoende geld uit Canada.

2019-9-13 (35)Trang heeft het echt moeilijk. De ziektekosten van haar moeder (73) vergen een flink deel van haar kleine inkomen. Haar zoontje Khang (6) zit sinds 2 weken op school (primary, klas 1) Ons fonds heeft dit jaar 3 uitvallers, we hebben nog wat financiële ruimte. We nemen Khang op in Looking-Forward. Trang is hiermee erg blij. 2019-9-13 (40)Zij krijgt het schoolgeld voor september, oktober, november en december ( 4 x 300.000VND).

Khang krijgt het welkomstpakket. We hebben weer een leerling van de minority in ons project.

 

 

 

2019-9-13 (32)2019-9-13 (37)

Lac en Trang nemen ons, na de lunch in Trang’s huisje, mee naar een mooie lotusbloementuin.  Hier volgen nog een paar foto’s van deze dag.2019-9-13 (62)2019-9-13 (55)2019-9-13 (74)2019-9-13 (48)2019-9-13 (87)2019-9-13 (84)

 

We wachten tot 2 uur, totdat de moeder van Lac thuiskomt van werk. Lac’s moeder kennen we ook al 10 jaar; zij was weefster bij PoNagar. Ze is net als ik nu 64 jaar; ben ik echt zo oud?

 

 

We rijden weer in 2 uur terug naar Nha Trang. Khuong heeft met de chauffeuse Nhung een vaste prijs afgesproken van 1,5 miljoen / 60 euro voor de hele reis. We geven haar 1,7 miljoen; dat heeft ze zeker verdiend!

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.