Dag 10: Phi Hung gaat bouwkunde studeren

2019-9-10 (1)2019-9-10: Ik eerst even een uurtje naar de fitness. Ik ben er als sporter helemaal alleen, het hele uur. Als personeel zijn 2 meisjes aanwezig, maar dat zijn meer smarttelefoon zombies. Ik stoor ze met binnenkomst en ze vinden het merkbaar vervelend dat ik ook nog een verse smoothie wil hebben. Als ik onverhoeds flauw val; wat zullen ze dan doen?

 

 

2019-9-10 (8)We gaan weer ontbijten bij Asia Paradise hotel en daarna zo snel mogelijk op de fiets naar de BigC-supermarkt boodschappen doen. (we zijn de enige volwassen mensen die op de fiets zijn.) We hoopten bij BigC een groot joggingspak te kunnen kopen voor mijn lange treinreis terug naar huis. Ik moet dan meerdere dagen wonen in een coupé met drie andere personen. Aangeraden is om iets makkelijks aan te doen waarin je dag en nacht kunt zitten, lopen en slapen. Een Roy Donders huispak zou ideaal zijn. Maar helaas hier niet bekend (??) en alternatieven blijken steeds te klein. We gaan later wel eens in een Russische winkel zoeken.

2019-9-10 (9)Voor de lunch rijden we door naar de Franse bakkerij die Mizuki ons gewezen heeft. Na een week droog wit supermarkt brood verlang je toch weer naar bruin brood met smaak.

 

 

Nu het  vervolg van m’n verslag van gistermiddag;

2019-9-9 (181)We rijden in Dien Lac helemaal door naar de hoofdvestiging van de Nguyen Thai Hoc high school. (we zijn nu zeker 30 km. van huis). Op deze grote school zitten 1500 leerlingen volgens directeur mr. Phat.

 

Mr. Phat heeft maar even tijd voor ons, maar co-directeur mevrouw Suong alle tijd. 2019-9-9 (184)Met haar proberen we “onze” studenten uit de klas te halen. Van de 6 komen er uiteindelijk 4 opdagen, nl. Ngoc Dung, Kim Ngan, Minh Duy en Bich Hop.2019-9-9 (186)

 

 

 

 

Tuyet Linh en Phi Nhut zijn blijkbaar nu niet op school en thuis onbereikbaar. Voor ons is dit haast onbegrijpelijk. Ze kunnen 1.450.000VND schoolgeld krijgen, maar zoiets gebeurt steeds weer ieder jaar. Zelf initiatief nemen is de jeugd hier niet aangeleerd; Linh en Nhut wachten een telefoontje van Thanh af, maar dan moeten ze wel bereikbaar zijn. Het zou erg jammer zijn als we deze 2 al meerdere jaren in ons project zittende leerlingen nu kwijt zouden raken. We weten met zekerheid dat hun woon-/leefsituatie nog erg slecht is.2019-9-9 (190)2019-9-9 (203)

Dung, Ngan, Duy en Hop krijgen hun schoolgeld en gaan terug naar hun klassen. De lieve Hop moet toch even dankbaar huggen met Lidy. Tot volgend jaar!2019-9-9 (212)2019-9-9 (219)

Linh en Nhut krijgen nog een kans hun schoolgeld te krijgen als ze as. zaterdag naar Java café komen. 2019-9-9 (239)Daar gaan we nu ook heen om van Phi Hung afscheid te nemen. Hung is klaar met de high school en gaat nu bouwkunde studeren aan Nha Trang University. Als afscheidsbonus om zijn boeken en uniform te betalen krijgt Hung 2 miljoen Dong. We maken de verlegen jongen duidelijk dat hij altijd Looking-Forward-lid blijft; als er problemen zijn met zijn vervolgstudie kan hij altijd onze managers bellen voor hulp. 2019-9-9 (241)

Hung geeft ook aan dat hij de USB-stick wil krijgen met daarop alle foto’s die we de afgelopen 5 jaar van hem gemaakt hebben. De foto’s van vandaag zijn een beetje wazig, want de lucht is erg vochtig en benauwd.

 

Om 17.00u. komt Ho Thanh Thao (15) binnen. Thao zit al vanaf de eerste klas (dus nu bijna 9 jaar) in ons schoolgeldproject. Thao woonde dicht bij school, dus ieder jaar ontmoetten wij Thao ook thuis, zodat we haar woon-/leefsituatie konden controleren. Afgelopen jaar is zij met haar moeder verhuisd naar het huis van haar overleden oma, dus willen we nu haar nieuwe situatie zien. We zijn net onderweg ( met manager Thanh) als er een stortbui begint. Wij willen schuilen, maar Thanh maakt zich nergens druk om en zegt dat we verder moeten rijden met onze regencape aan.

2019-9-9 (245)We komen aan bij Thao’s nieuwe woning aan de andere kant van de grote weg in Dien Son. We zien dat het huis in goede staat is ( dak, ramen, vloer) en voorzien is van een redelijke keuken en sanitair. Het ziet er schoon uit en ze heeft een goede klamboe boven haar bed. We beoordelen Thao’s woon-/leefomstandigheden als voldoende, dus stellen we voor de L-F-ondersteuning stop te zetten.

2019-9-9 (252)Thao, die een uitzonderlijk goede leerling is, begrijpt het en is het met ons eens. Omdat wij zo trots zijn op haar leerprestaties geven wij haar nog het schoolgeld voor de komende maanden. Per 1 januari 2020 krijgt ze geen schoolgeld meer, maar we willen zeker in contact blijven met Thao; zij gaat zeker naar de universiteit.

 

 

In de regen rijden we naar huis en brengen de brommer terug bij mr. Hoa; morgen en overmorgen gaan we gewoon weer op de fiets. De lijst van Lidy heeft nog 8 lege vakken, dus nog 8 leerlingen te gaan. We gaan zaterdag terug naar Dien Khanh en hopen de laatste vakjes ingevuld te krijgen met handtekeningen voor ontvangst.

Einde verslag dag 9.2019-9-10 (14)

2019-9-10 (17)Mizuki Takegata heeft ons vanavond uitgenodigd voor een diner in een vegetarisch restaurant bij een Boeddhistische pagode. Nha Trang is inmiddels zo compact volgebouwd dat het onmogelijk is te ontdekken wat achter elke kleine pui of groot reclamebord  gebeurt. Op de weg naar Hao is voor de brug een piepklein steegje dat flink omhoog loopt. Halverwege links is een vegetarisch restaurant met de naam Phap Hy. Een Vietnamese vriendin van Mizuki runt dit kleine restaurant. 2019-9-10 (18)We zijn een beetje te vroeg en gaan verder naar boven, naar de pagode. Het is tegen zes uur, het tijdstip dat het heel het jaar door in Nha Trang donker wordt. De pagode is oud en heel mooi. We moeten hier eens overdag terugkomen. Bijzonder zijn de urnenmuren in de vorm van Boeddhistische torens.

 

2019-9-10 (20)We dalen weer af naar het restaurantje. Mizuki stelt ons voor aan haar vrienden; de Vietnamese eigenaresse, een Japanse lerares Chinese taal uit Hanoi, een gepensioneerde Japanse ondernemer en een Vietnamese hotelmanager. Khuong (de dochter van onze manager)is er ook. 2019-9-10 (21)Het is een internationaal gezelschap met ons als Nederlanders.

 

 

In tegenstelling tot zoals er in Vietnamees gezelschap alleen over het eten en de familie gesproken wordt, gaat het vanavond veel inhoudelijker. Allen zijn betrokken bij goede-doelenwerk  werk in Vietnam en lopen tegen vergelijkbare problemen aan. We zijn het met tenminste één ding eens; je moet van moeilijke zaken houden.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.