Dag 7: High school leerlingen in Java cafe

2019-9-7 (5)2019-9-7: Gelukkig is het Looking-Forward werk in Dien Khanh al vanmorgen. Het is dan nog niet zo warm en we kunnen het administratieve werk vanmiddag doen in ons koele appartementje in Nha Trang.

Kwart voor 8 vertrekken we naar Java café nabij de citadel in Dien Khanh. De ochtendspits is aan het aflopen, maar we doen de mondkapjes toch zeker weer voor.2019-9-7 (9)2019-9-7 (16)

 

 

 

 

 

 

Als we iets voor half negen Java café binnenstappen zijn Xuan Nhi, Bao Han en Thu Thao al aanwezig. Een man begint tegen mij te praten; ik ken hem ergens van. Als even later manager Thuy binnenkomt wordt duidelijk wie hij is. Hij is de vader van Thanh Thuan. De vader zegt dat Thuan ziek is en niet kan komen. De vader is gekomen om het schoolgeld van zijn zoon te krijgen. Hij heeft pech, want één van de belangrijkste regels van ons project is dat wij zelf IEDER JAAR IEDERE LEERLING ontmoeten; daarvoor komen we ieder jaar naar Nha Trang. De vader sputtert nog tegen; Thuan is ziek en ze wonen hier 7 km. vandaan. Thuy is achterdochtig en zegt dat we alleen geld geven als we Thuan  echt zien. 2019-9-7 (68)Hij loopt weg en wonderwel komt Thuan 20 minuten later gezond en wel binnenlopen. Als Thuy aan hem vraagt waar hij komend jaar op school zit, blijkt dat hij gestopt is met school. In augustus, na de secondary school afgemaakt te hebben is hij gaan werken.

Thuan heeft dus geen recht meer op schoolgeld voor september. Wel kunnen we hem nog het opgespaarde schoolgeld voor juni, juli en augustus geven als afscheidscadeau. Dat is 1.050.000VND. Hij zal hard moeten werken wil hij dit ergens in een maand kunnen verdienen, zo zonder diploma. We nemen Thuan niets kwalijk; zijn vader een beetje.2019-9-7 (117)

Naast Nhi, Hanh, Thao en Thuan komen ook Thach, Ngoc, Dieu, Duy, Tran, Hoai, en andere Thao, Hau en Chi binnen. 13 in totaal; dat zijn 10 leerlingen die van secondary naar high school gaan, 1 (Thuan) die stopt en 2 leerlingen (Thach en Tran) die geslaagd zijn voor high school en nu door gaan leren (Kim Thach op college toerisme en Huyen Tran  op de Nha Trang University voor hotelmanagement) . 2019-9-7 (122)Tegen hen zeg ik dat ze voor altijd Looking-Forward lid blijven. We willen in de toekomst van hen blijven horen en in een uitzonderlijk noodgeval (financieel of m.b.t. hun gezondheid) mogen ze altijd contact opnemen met onze managers Thanh en Thuy.

2019-9-7 (19)

 

 

De 8 nieuwe high school en 2 vocational school studenten krijgen het schoolgeld van juni, juli, augustus, september 1.450.000VND. Thuan krijgt alleen zijn opgespaarde schoolgeld 1.050.000VND. Tran en Thach krijgen  als opstartbijdrage universiteitskosten/afscheidsbonus 2 miljoen Dong. Ik maak weer een zo mooi mogelijke portretfoto. De meiden willen deze zien en goedkeuren; de jongens ondergaan het.2019-9-7 (88)

Een aantal verwachte studenten zijn niet op komen dagen. Thanh en Thuy zijn constant aan het bellen. Maandagmiddag zijn we weer hier voor de Nguyen Thai Hoc high school. Degene die vandaag niet kwam/kon kan maandag toch nog komen.2019-9-7 (53)2019-9-7 (118)2019-9-7 (130)

Het is een gezellige morgen geworden in Javacafé, zo met een leuke groep tieners die niet bang meer van ons zijn. Verschillende van hen zijn al meer dan 5 jaar Looking-Forward lid.

We nemen afscheid voor één jaar van “onze” studenten. We vertrouwen er op dat we ze ( met uitzondering misschien van een enkele) volgend jaar weer terugzien. Via foto’s en schoolresultaten die onze managers opsturen via internet ( en van enkele via Facebook)houden we gedurende het hele schooljaar contact.

2019-9-7 (145)Om half elf rijden we terug naar Nha Trang. Het is rustig op de hoofdweg. Een “verhuisbrommer” maakt gebruik van die extra ruimte die hij nu krijgt.

Bij de bakkerij (nog niet die Mizuki geadviseerd heeft) kopen we onze lunch. We doen een extra appelgebakje voor  het oude vrouwtje die in een heel klein winkeltje direct naast het nieuwe, supergrote Vinh Pearl hotel woont. 2019-9-7 (153)Haar situatie is als in het boek/de film “Publieke Werken”, een groot nieuw te bouwen hotel koopt jouw kleine oude winkeltje er net niet bij. Het duurt een paar minuten voordat de oude vrouw ons weer herinnert van voorgaande jaren. De combinatie gebakje- oud westers echtpaar zal hierbij geholpen hebben. Toen we weg reden, begon het, nu nog magerder, vrouwtje te huilen. We zullen nog wel eens stoppen bij de lieverd.

2019-9-7 (182)Vanavond om 20.00u. zijn de ouders van Hao (vader Ba en moeder Tam) en Hao’s broer Lich op bezoek geweest. Tam en Ba zijn onze vrienden geworden en vinden eigenlijk dat ze te lang hebben moeten wachten om naar ons toe te komen. We hadden echt niet eerder tijd begrijpen ze wel. Lich ziet er gezond uit. Hij heeft 7 dagen in het ziekenhuis gelegen voor Dengue. Nu is hij weer thuis, maar medicijnen moeten zijn leverfunctie weer goed maken. Na een uurtje, na een glaasje limonade, gaan ze weer naar huis want 21.00 uur ’s avonds is al best wel laat buitenshuis.

2019-9-7 (187)

 

Wij vinden dat niet en gaan bij de Louisiane Brewery een echt biertje drinken; voor het eerst aan het strand. Dat hebben we wel verdiend na zo’n drukke, geslaagde week.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Één reactie op Dag 7: High school leerlingen in Java cafe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.