Dag 6: Naar de Dien Dien primary en Tuan

2019-9-4 (131)2019-9-6: Vannacht heb ik héél de nacht geslapen; D-Day is voorbij en bijzonder goed verlopen. Lidy is zelfs vóór mij in de douche geweest! Pas vanmiddag moeten we in Dien Khanh zijn, dus hebben we tijd voor het ontbijt. We willen weer eens bij Thanh Thanh (aan het begin van onze straat) gaan ontbijten, net zoals we de afgelopen 10 jaar veel gedaan hebben.

2019-9-6 (1)We fietsen er naar toe, maar komen voor een gesloten hek. Alweer een westers georiënteerd restaurant dicht? Er blijft niet veel over voor ons. Dan toch maar weer het ontbijtbuffet bij Asia Paradise Hotel. We zullen toch steeds meer in ons appartement moeten gaan ontbijten en lunchen. We hebben de basisvoorzieningen in ons eenvoudige keukentje (grote drinkwaterfles, waterkoker, koelkast, afwasteiltje, bordjes en bestek).2019-9-6 (5)

Gisteren hebben we van Mizuki al een adres gekregen van een kleine Franse bakkerij en op de Trinh Phong school kregen we gisteren een groot koffiepakket.

2019-9-6 (4)Als we terug zijn op onze kamer, klopt de conciërge op onze deur. Hij staat er met een zak met bruine broodjes en een cakeje; “from your friend Japan”.

 

We gaan weer aan de slag met schoolgeldenvelopjes en foto’s; nog 2 drukke dagen. Dan hebben we het grootste deel van de 82 bestaande en 18 nieuwe L-F-leerlingen ontmoet en schoolgeld gegeven. Er verlaten ongeveer net zoveel bestaande leerlingen (schoolverlaters)als er nieuw bijkomen en zo blijven we op een totaal van plusminus 85 L-F-leerlingen.

2019-9-6 (18)Om 14.00u. gaan we op de brommer naar Dien Khanh ( we hebben bij Hoa de brommer voor nog 4 dagen gehuurd). Onderweg pikken we manager Thanh en dochter Khuong op. Khuong wil graag mee en is voor ons de perfecte tolk. Om iets voor 3 uur rijden we door de poort van de Dien Dien primary in Dien Dien village (22km.).

mr. DangWe parkeren onze brommer en lopen daar mr. Dang tegen het lijf. Mr. Dang is degene die de contact persoon is voor ons project  op deze school. We zijn superblij met hem; hij is als een goede vader voor “zijn” leerlingen. Hij kan lezen en schrijven met de kinderen.

 

2019-9-6 (20)De leerlingen van de primary school zijn tussen de 6 en 10 jaar. We kunnen hen geen schoolgeld geven, dus moeten hun ouders/ verzorgers (velen wonen bij oma) 3 x per jaar naar school komen om het schoolgeld voor 4 maanden op te halen. Vandaag krijgen ze uit onze handen het schoolgeld van september t/m. december. Het is wel fijn dat we zo contact blijven houden met de ouders, maar niet altijd makkelijk. Sommige heel arme moeders/ oma’s blijven ons steeds weer bedanken; soms tot emotioneel toe.

2019-9-6 (23)Van de 11 leerlingen op deze school verschijnen er uiteindelijk 8 met een ouder of oma ( Nhung, Bay, Quan, Trang, Cuong, Tuyen, Toan en Truc ). 3 komen niet opdagen en mr. Dang zegt ons toe, als wij maandagmorgen om half 9 op zijn school terugkomen, dat deze leerlingen er wel zullen zijn ( Ngan, Quynh en Tanh). We laten de aanwezigen eerst een bedankkaartje voor hun persoonlijke supporter schrijven. Manager Thuy is inmiddels ook gearriveerd.


2019-9-6 (35)
2019-9-6 (42)2019-9-6 (52)2019-9-6 (59)2019-9-6 (79)

Eén voor één krijgt de moeder/oma het schoolgeld 4 x 300.000Dong (4 x 12 euro) en tekenen de kinderen voor ontvangst op de lijst van Lidy. Ik maak weer nieuwe portretfoto’s en leerling+verzorgerfoto’s.

2019-9-6 (87)We gaan met z’n allen naar buiten voor de groepsfoto. Het resultaat zijn mooie foto’s en een grappig filmpje. Van ons hoeven ze niet te huggen, maar als mr. Dang het vraagt, doen ze dat zonder tegensputteren.

2019-9-6 (94)

 

 

2019-9-6 (7)

Bij de poort staat een jongen en een lerares van de Tran Quang Khai school. Toen we gisteren de nieuwe leerlingen van deze school thuis bezochten, arriveerden we bij het 2e bezoek bij een voor ons bekend huisje; hier zijn we vorig jaar ook geweest. Hier woont Hong Nhung (7) die we helpen op de Dien Dien primary. Het schoolbestuur van de TQK wist dit blijkbaar niet en heeft Nhung’s  oudere zusje Thi Van geselecteerd voor financiële hulp van ons fonds.

Wij willen echter geen 2 leerlingen uit één gezin supporteren, want dat zou betekenen dat er iedere maand in dit geval 300.000 + 400.000VND (school)geld binnenkomt. Er zijn gezinnen waar per maand niet meer dan 1.000.000VND verdiend wordt. Ons schoolgeld zal dan verstorend gaan werken in het gezin.

De schoolleiding is het daar helemaal mee eens, dus hebben ze een andere leerling-in-nood voorgedragen. Deze leerling (Anh Tuan / 13j.) staat hier nu aan de poort van de Dien Dien. Met z’n allen/ 4 brommers rijden we naar Tuan’s huis in Dien Son.2019-9-6 (96) Er is niemand thuis. Tuan verteld dat hij hier samenwoont met zijn 2 oudere zusjes. Hun vader is gestorven en hun moeder is daarna vertrokken. Ze leven nu met z’n drieën van het kleine salaris van de oudste zus die in een supermarkt werkt. De tweede zus zit op de Hoang Hoa Tam highschool.2019-9-6 (112)

2019-9-6 (115)Als we in het huisje foto’s gaan maken van het keukentje, de slaapplaats en de studeermogelijkheid van Tuan, dan kunnen we niet anders concluderen dat het schoolgeld hier erg goed terecht zal komen. De drie kinderen zullen er alle drie van kunnen profiteren, maar voor ons is de voornaamste voorwaarde dat de gesponsorde leerling echt op school zit. Tuan krijgt hierover duidelijke uitleg van onze managers; hij begrijpt het volledig en belooft zeker naar school te blijven gaan. Je kunt duidelijk aan hem merken dat de jongen ook blij is dat hij nu financieel kan bijdragen in de kosten van leven van de 3 bewoners van dit huisje.

2019-9-6 (126)Als we vertrekken maak ik nog gauw een foto van de graven van de overleden familieleden. Als je in het buitengebied eigen grond hebt is het mogelijk om de overleden familieleden op eigen grond te begraven. Dit gebeurt dan op het beste stukje grond dat in bezit is; hier is dat blijkbaar heel dicht bij het huis.

We zijn klaar voor vandaag. In Dien Khanh gaan we nog even een koud drankje drinken in een Coffee-shop. Ook vandaag is het weer ruim boven de 30 graden geweest.

2019-9-6 (147)

We praten bij over deze middag en over de hele week; de “makkelijke” L-F-leerlingen hebben we deze week gehad; die waren aanwezig bij ons schoolbezoek. Vanaf morgen gaat het om de leerlingen die niet op school aanwezig waren, de leerlingen die naar een andere school zijn gegaan en de leerlingen die ons fonds verlaten; die klaar zijn met de 12-jarige reguliere opleiding en wel of niet gaan doorleren.  Toch nog ongeveer 1/3 gedeelte van de 100 L-F-leerlingen die we dit jaar moeten ontmoeten. Al deze leerlingen zijn gebeld om morgenvroeg om half 9 naar Java-café in Dien Khanh te komen. Hopelijk kunnen we er weer een flink aantal van onze lijst afstrepen.

2019-9-6 (139)

 

We rijden naar huis; het begint al donker te worden. Rond deze tijd is het spitsuur.

Deze week hebben we veel te maken gehad met leed door longkanker. We hebben onze mondkapjes voor, maar ademen op de hoofdweg van Dien Khanh naar Nha Trang  gegarandeerd meer uitlaatgassen in dan in een heel jaar op Dongen-Vaart.

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Één reactie op Dag 6: Naar de Dien Dien primary en Tuan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.