Dag 5: Openingsceremonie op de Trinh Phong secondary

De wekker krijgt geen kans om af te lopen om half vijf; we zijn al lang wakker en hebben slecht geslapen. Als we ons vandaag verslapen kunnen we wel inpakken en naar huis gaan. Deze morgen is de officiële opening van het nieuwe schooljaar 2019-2020. Dat wordt op alle Vietnamese scholen gevierd met een zeer formele communistische ceremonie met het hijsen van de vlag onder het zingen van het volkslied, vele lange toespraken en muzikale presentaties door leerlingen van de school. Het is een hele eer om hiervoor een uitnodiging te krijgen en hier als westerlingen bij te mogen zijn. Te laat of niet komen is onvergefelijk!

2019-9-5 (1)Na een paar smakeloze boterhammen met smakeloze kaas en een kop oploskoffie scheer ik me extra goed en trek ik m’n zondagse kleren aan. Om half zes gaan we naar beneden met heel veel bagage: 12 welkomstpakketjes, andere, makkelijke kleding en schoenen voor na de ceremonie, mascotte Nijntje, leesboeken en een hele stapel envelopjes met schoolgeld.

Yen en Thao komen aan op hun brommer om kwart voor zes. Tegen zes uur komt ook Mizuki aan lopen. Ik en Yen vertrekken direct per brommer naar Dien Phu (15km.). Lidy, Mizuki en Thao zullen even later vertrekken met een taxi en nemen alle bagage mee. Bijna gelijk komen we aan bij de Trinh Phong school. We melden ons bij directrice ms. Le. Dan pas krijgen we te horen dat ik namens Looking-Forward ook een korte toespraak mag houden. Ik had vannacht al zo’n voorgevoel, dus heb ik vanmorgen mijn toespraak van 2 jaar geleden in mijn broek gestopt. Deze voordracht gaat over het Nederlandse lied: “Iedereen is van de wereld; de wereld is van iedereen”.

2019-9-5 (459)Manager Thanh en haar dochter Khuong komen kort voor het begin ook de kamer van Le binnen. We worden tussen vertegenwoordigers van overheidsorganisaties e.d. onder luid geklap van 600 leerlingen naar de voorste stoelen geleid.

2019-9-5 (451)Dan begint de ceremonie. Door de toegangspoort komen er nog 240 nieuwe leerlingen voor de klassen 6 vanuit  de primary scholen in de buurt het schoolplein oplopen. Als zij op hun plaatsen zitten, moet iedereen gaan staan. Onder tromgeroffel wordt de Vietnamese vlag gehesen.

De leerlingen zingen daarna luidkeels het Vietnamese volkslied.2019-9-5 (15)

 

 

 

Eerst wordt er een brief voorgelezen die naar alle scholen in het hele land speciaal voor vandaag is gestuurd. De leerlingen hebben altijd veel moeite om stil te blijven onder deze lange speech.

2019-9-5 (24)2019-9-5 (462)Daarna spreekt er nog een man van de nationale veiligheid (militair) van dit district. Directrice ms. Le spreekt daarna haar leerlingen toe.

 

 

 

 

 

2019-9-5 (11)

 

De volgende is een lerares die het ineens heeft over Johan and Lidy from HaLan en Mizuki from Japan. We moeten op het podium komen. De directrice overhandigt ons een groot pakket met verschillende  soorten Vietnamese koffie. Mizuki krijgt een mooie gesloten doos.

2019-9-5 (28)

 

 

 

 

 

Er wordt luid geapplaudisseerd door iedere aanwezige. Als we weer willen gaan zitten, wordt ik terug geroepen voor mijn toespraak. Een lerares heeft vooraf snel mijn toespraak gekopieerd en in het Vietnamees vertaald; zij maakt mijn toespraak verstaanbaar voor de aanwezigen/leerlingen. Heel bijzonder daar op een Vietnamese school, onder het toezicht van Ho Chi Minh/ Uncle Ho, op het podium te staan en een daverend applaus te krijgen.2019-9-5 (33)

2019-9-5 (22)2019-9-5 (25)2019-9-5 (39)

In de daarop volgende toespraak worden 9 leerlingen naar voren geroepen; ik ken er daar 2 van, nl. Anh Thu en Bao Tran ; dat zijn “onze” 2 L-F UK leerlingen. De andere 7 zijn natuurlijk de 7 nieuw geselecteerde L-F UK-leerlingen. Alhoewel we hun leef-/woonsituaties nog niet gecontroleerd hebben, moeten we nu op het podium Uyen, Manh, Tien, Kieu, Thu, Bao en Phuong al hun eerste schoolgeld voor september geven.


2019-9-5 (44)
2019-9-5 (46)2019-9-5 (47)2019-9-5 (51)

We doen dat natuurlijk; we gaan uit van een goede selectie door het schoolbestuur van de Trinh Phong school. Als het straks, bij de huisbezoeken van de 7 nieuwe leerlingen, toch blijkt dat de situaties niet zijn zoals ze ons zijn voorgesteld, dan zijn we alleen 400.000VND/ 16 euro kwijt.

2019-9-5 (470)Na de toespraken volgen er meerdere muzikale voorstellingen door leerlingen. We zien ineens een heel ander, veel moderner Vietnam. Zien we Uncle Ho op de achtergrond een beetje lachen?

 

 

2019-9-5 (475)

2019-9-5 (467)Als wij zitten te genieten van zang en dans zijn ondertussen Yen en Thao in de lerarenkamer bezig alle L-F leerlingen een handtekening voor ontvangst van het schoolgeld september te laten zetten op Lidy’s lijst en van hen een portretfoto te maken. Onze meegebrachte gasten kunnen zich hiermee erg nuttig maken.

2019-9-5 (57)

 

 

De L-F-leerlingen op deze Trinh Phong secondary worden alle 9 financieel ondersteund door L-F United Kingdom.

Na de ceremonie, die ruim een uur geduurd heeft, gaan we de 7 nieuwe leerlingen thuis bezoeken. De beschrijving van deze bezoeken is te veel om nog vandaag te doen; deze dag zal daarmee veel te lang gaan duren. We zullen dit volgende week op een rustige dag doen. De komende 2 dagen zijn ook erg volgepland. Zondag kunnen we misschien uitslapen.

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Één reactie op Dag 5: Openingsceremonie op de Trinh Phong secondary

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.