Dag 4: Mac Dinh Chi school in Dien Son

2019-09-04: Vanmorgen willen we gaan ontbijten bij het Spaanse restaurant om de hoek. Zoals we eigenlijk al verwachtte is het warm gekleurde restaurant er niet meer. Steeds minder westerlingen komen naar Nha Trang. Het wordt hier steeds mee China Town en door de felle tl-verlichtingen niet gezelliger op. We lopen maar door naar Asia Paradise Hotel waar we gistermorgen ook hebben ontbeten. Ik moet een beetje voorzichtig zijn, want ik heb al een lichte vorm van diarree na mijn eerste dag familiebezoeken in het buitengebied van Dien Khanh.

2019-9-4 (1)Op de terugweg gaan we aan bij de fotowinkel. We komen hier al vele jaren en de eigenaresse kent ons en ons werk in dien Khanh goed. Ieder jaar weet zij dat ze op de foto moet voor mijn dagverslag; deze keer wil haar tante ook mee op de foto. We bestellen de portretfoto’s van onze leerlingen die we vorig jaar van hen gemaakt hebben. Ik beloof de kinderen steeds dat ook zij de portretfoto krijgen die ik van hen maak; wel een jaartje later.

Samen gaan we aan de slag met de schoolgeldenvelopjes en bedankkaartjes voor morgen. Morgen is het 5 september, de dag dat alle scholen in Vietnam officieel beginnen. Om 07.00uur mogen wij er bij zijn op de Trinh Phong school. Daarna gaan we 7 nieuw geselecteerde leerlingen voor L-F United Kingdom thuis bezoeken. ’s Middags nog eens naar “onze” Tran Quang Khai leerlingen én 5 nieuwe voor L-F Nederland. Het wordt een erg lange dag (vertrek 05.45u) met veel ontmoetingen, envelopjes met schoolgeld en welkomstpakketjes. Alles moet secuur voorbereid zijn.

Om 11.00uur. komt Thao naar ons appartementje. We hebben haar gevraagd met mij mee te gaan naar de boekenwinkel om nog meer mooie Vietnamese leesboeken te kopen als cadeautje voor die leerlingen die een cadeautje krijgen van hun persoonlijke supporter. 2019-9-4 (8)Een leesboek is het beste cadeau denken wij. We zouden alle leerlingen wel een leesboek willen geven, maar dan zouden we morgen minstens 26 leesboeken op de brommers (*Lidy en Mizuki gaan alleen het eerste stuk met een taxi) extra moeten vervoeren; dat wordt te veel/te zwaar. Misschien volgend jaar.

Met de hulp van Thao kopen we 11 mooie leesboeken en krijgen we een korting van 5%

Thao laten we bij de conciërge beneden een taxi bestellen voor morgenvroeg 06.00u. . Ikzelf, Yen en Thao zullen een kwartier eerder vertrekken ieder op een brommer. We hebben zoveel mogelijk brommers nodig voor het vervoer van de nieuwe L-F-leerlingen naar hun woonadressen.

2019-9-4 (18)Om 14.00u. vandaag vertrekken we op 2 brommers naar de Mac Dinh Chi school in Dien Son. We rijden deze keer niet over de hoofdweg, maar door het mooie buitengebied. Wij kennen hier de weg. Yen en Thao volgen ons vol bewondering. soms moeten we laveren langs de rijst die op de weg te drogen licht. Het is vandaag voor ons de eerste dag zonnig weer. Dat betekent dan wel dat de temperatuur snel ruim boven de 30 graden stijgt en die zon recht boven je is.

2019-9-4 (19)We zijn mooi op tijd op de Mac Dinh Chi school in Dien Son. Manager Thuy en Thanh zijn al aanwezig. Er staan ook 13 leerlingen netjes in de rij op ons te wachten. In het kantoortje van directeur mr. Hai krijgen we door hem een glas water met citroen aangeboden.2019-9-4 (23) Na een bedankwoordje wederzijds krijgen wij een bloemstuk overhandigd als dank voor de financiële hulp aan  de 13 leerlingen-in-nood op de school.

We gaan naar buiten en beginnen met het uitdelen van het schoolgeld van juni, juli, augustus en september. 2019-9-4 (32)Met dit ingehouden schoolgeld kunnen de leerlingen nu de aanvangskosten voor het nieuwe schooljaar betalen. Ze schrijven een bedankkaart aan hun Nederlandse supporters en komen naar mij voor een nieuwe portretfoto.2019-9-4 (53)

 

 

 

 

 

 

 

2019-9-4 (63)

De laatste 3 meisjes: Bao Tran, Bao Tram en Thien An zijn de nieuwe, door het schoolbestuur geselecteerde, leerlingen. Bij hen gaan we hierna op huisbezoek om hun woon-/leefsituatie te bekijken.

Morgenvroeg moeten we er al om half vijf uit bed om op tijd (half zeven) in zondags pak  aanwezig te zijn tijdens de officiële communistische openingsceremonie op de Trinh Phong school. Ik ga dus na een heel korte uitleg over de woon-/leefsituaties van de nieuwe leerlingen alleen maar foto’s plaatsen.

De vader (42) van Bao Tran heeft kanker en moet morgen naar het ziekenhuis/ moeder werkt op verschillende plaatsen/banen per uur. De moeder van Bao Tram moet direct na ons bezoek naar het ziekenhuis om van haar 4e kind te bevallen/ vader is bouwvakker. De ouders van Thien An hebben An bij haar oma achtergelaten. De oma moet van iedereen geld krijgen om voor haar zelf en An te zorgen. Alle drie de meisjes zijn nu Looking-Forward leerlingen en hebben beloofd heel goed hun best te gaan doen op school om onze support te kunnen behouden. Hier volgen de foto’s van vanmiddag.


2019-9-4 (71)
2019-9-4 (75)2019-9-4 (81)2019-9-4 (95)2019-9-4 (101)2019-9-4 (113)2019-9-4 (119)2019-9-4 (126)2019-9-4 (127)2019-9-4 (129)2019-9-4 (133)2019-9-4 (136)2019-9-4 (138)2019-9-4 (143)2019-9-4 (145)2019-9-4 (148)

Op de terugweg gaan we aan bij het ziekenhuis voor tropische ziekten in Dien An. Het broertje van Hao is hierheen gebracht; hij heeft Dengue. 2019-9-4 (151)We zoeken het ziekenhuis door waar Lich ligt. Uiteindelijk vinden wij zijn bed leeg. Volgens de mede kamer-patiënt is Lich vandaag naar huis gegaan. Dat kan betekenen dat hij niet ernstig ziek meer is of dat de familie de ziekenhuiskosten niet kan betalen. We zullen het snel weten.2019-9-4 (154)

 

 

 

 

Lidy ligt al in bed en dit verslag is dus niet op taalfouten etc. gecontroleerd; sorry hiervoor. Ik ga vijfeneenhalf uur proberen te slapen.

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.