Dag 3: Nguyen Du secondary in Dien lac

2019-9-3 (1)2019-9-3: Vandaag gaan we goed, snel en toch niet duur ontbijten; we doen het ontbijtbuffet in Asia Paradise Hotel voor 125.000VND/ 5 euro. Het is geen westers buffet, maar we kunnen er wel een lekkere omelet met champignons laten maken. De bediening is er erg vriendelijk en behulpzaam. Een reden hier nog eens terug te komen.

Na het ontbijt fietsen we naar de Vinhcommerce supermarkt waar we gisteren zo veel gekocht hebben. Toen Lidy thuis de lange kassabon controleerde zag zij dat ze 10 handdoeken teveel hebben aangeslagen. Bij de klantenbalie wordt het meteen hectisch als wij onze klacht verklaren; de beveiliging en kassapersoneel worden erbij geroepen. Ze gaan op een computer de beelden van gisteren bekijken. We krijgen het gelijk aan onze zijde; we krijgen 685.000Dong terug, toch zo’n 28 euro.

We steken de straat over naar de boekenwinkel. We kopen er 2 Vietnamese leesboeken die cadeautjes van hun supporters zijn voor een paar leerlingen. We moeten er later nog veel meer hebben, maar dan moeten we echt hulp hebben om goede jongens- en meisjesboeken voor een bepaalde leeftijd te kunnen kopen.

2019-9-3 (6)We fietsen naar huis. Het motregent ook vandaag weer. Het is niet erg druk op straat; ze maken het ons makkelijk de grote rotonde te nemen.

 

 

2019-9-3 (4)Bij de katholieke kerk staan alweer Chinese toeristen. In weinig andere dingen in Nha Trang hebben ze interesse. Ze komen hier in Vietnam eigenlijk alleen maar koffie en noten kopen.

 

 

 

 

2019-9-3 (9)Voor de lunch gaan we even bij de bakker aan. Dat wordt dus een broodje “La Vache qui rit”.

 

 

 

2019-9-3 (11)Lidy gaat weer druk aan de slag met de schoolgeld envelopjes. Eerst ga ik een brommer bij Hoa’s verhuurwinkeltje ophalen. Daarna maak ik een begin aan dit dagverslag en schrijf op een Vietnamese ansichtkaart de bedankkaartjes voor. Als we dit niet doen, wordt het een probleem. De leerlingen hier doen alleen maar iets wat hun duidelijk is voorgedaan; eigen initiatief is hier slecht ontwikkeld. Er moet hier echt iets aan het educatiesysteem veranderd worden; hier moet ook iets zoals de Mammoetwet  uit mijn jeugd ingevoerd worden en de leermethoden veel vrijer worden gemaakt, maar daar mogen wij ons zeker niet mee bemoeien.

2019-9-3 (13)Waarachtig, Yen en Thao staan om half 2 bij ons aan de deur. Ze gaan vandaag met ons mee naar “onze”  Nguyen Du school in Dien Lac, zo’n  25 km. rijden op de brommer.

 

 

 

2019-9-3 (184)Onderweg, bij een cafeetje, sluiten manager Thanh en Thuy bij ons aan. We rijden precies om 15.00uur door de schoolpoort.

 

 

 

2019-9-3 (18)Directeur mr. Nho zit in zijn kantoor al op ons te wachten. Midden op zijn bureau staat een heel grote fruitmand met veel verschillende tropische vruchten die wij direct aangeboden krijgen. We krijgen een uitgebreid woord van dank, maar hij vraagt toch ook even waarom hij maar 3 nieuwe leerlingen heeft mogen voordragen en er 4 L-F leerlingen zijn school hebben verlaten. We laten manager Thuy uitleggen dat de andere meewerkende scholen nu allemaal 13 L-F leerlingen hebben. Nguyen Du had er afgelopen jaar 14 en gaat dus nu terug naar dit gelijke aantal. Maar als er echt een noodgeval voordoet, mag hij altijd bij ons fonds aankloppen.

Dan gaan we naar beneden waar 13 leerlingen op ons zitten te wachten; 10 bestaande L-F leerlingen en 3 nieuw geselecteerde leerlingen-in-nood, allemaal jongens. We begroeten  hen allemaal persoonlijk. Sommige reageren spontaan, sommige zijn nog steeds erg verlegen. Lidy legt op een tafeltje haar lijst en de envelopjes met schoolgeld neer. Eén voor één komen ze naar Lidy en krijgen het schoolgeld van juni, juli, augustus en september waarvoor ze op de lijst moeten tekenen. Daarna moeten ze naar mij komen voor een nieuwe pasfoto. Alles loopt gesmeerd en is in een kwartiertje gebeurd. We maken nog enkele groepsfoto’s en vertrekken met de 3 nieuwe leerlingen achterop de brommer van/met 2 leerkrachten naar hun woonadressen.2019-9-3 (38)2019-9-3 (34)2019-9-3 (19)2019-9-3 (75)

De beschrijving van deze huisbezoeken is teveel voor vandaag. Er volgen nu wat foto’s van de woonomstandigheden en de betrokken families. Alle 3 de voorgedragen leerlingen (Thanh Phuc, Quoc Huy en Minh Quang) voldoen aan de toelatingseisen en worden opgenomen in Looking-Forward. Zij krijgen hun eerste schoolgeld (400.000VND) voor september.2019-9-3 (115)2019-9-3 (104)

2019-9-3 (93)2019-9-3 (105)2019-9-3 (173)
2019-9-3 (126)
2019-9-3 (129)2019-9-3 (158)2019-9-3 (169)

2019-9-3 (166)Als we bij de derde leerling Minh Quang de keuken bekijken, zien we dat hun gaskookplaat er erg slecht aan toe is. We zien dat er nu ook met hout in huis gestookt wordt. Dat is heel onveilig en erg slecht voor de gezondheid. We stellen voor direct een nieuwe kookplaat te kopen. Na wat heen en weer bellen geven wij de meegereden onderwijzeres 500.000VND/20 euro. Directeur mr. Nho zal hiervoor een goede kookplaat laten installeren bij Quang. De moeder is aan het sparen voor een nieuwe kooplaat, maar dat wil niet echt lukken; ze is superblij met onze spontane actie.

2019-9-3 (191)Op de weg naar huis passeren we de oude toegangspoort van de oude citadel Dien Khanh en stoppen bij de woning van manager Thanh.

 

 

2019-9-3 (221)Thanh heeft weer L-F -geld opgehaald bij de bank; dit keer 60 miljoen Dong; genoeg voor de 2 komende dagen.

 

2019-9-3 (207)

 

 

 

 

We treffen hier ook Thanh’s man en hun dochter Khuong. Khuong is eind juli bij ons ruim een week in huis geweest. Het voelt toch een beetje vreemd om nu weer samen te zijn hier in Vietnam in haar thuis. De moeder (86) van Thanh’s man is ook aanwezig, want zij wil ons zien en ook op de foto.


2019-9-3 (209)
Als we aan Yen en Thao vragen hoe ze de kennismaking met ons werk voor Looking-Forward vanmiddag vonden, vragen ze of ze morgen en overmorgen weer met ons mee mogen. Ze zeggen zeker te weten dat ze dat op hun werk kunnen regelen. Nou, van ons mogen ze; ze zijn goede hulpen geweest vandaag.

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

3 reacties op Dag 3: Nguyen Du secondary in Dien lac

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.