Dag 2: Yen en Thao maken de welkomstpakketjes

DSCN99992019-9-2: We hebben lekker geslapen. Het bed is goed en de 2 airconditioners werken. Als we beneden komen springt de bewaker/conciërge op. Deze man  (Chan) was er de vorige jaren ook en kent ons dus goed. Hij is erg blij ons weer gezond terug te zien. Met hem is gelukkig ook alles goed.  Chan spreekt een beetje Engels en dat maakt het voor ons een stuk eenvoudiger dingen te vragen.

 

2019-9-2 (5)Vandaag is het de viering van Independent Day. Eigenlijk is dat op 1 september, maar omdat het dit jaar op zondag valt, zijn de meeste veel Vietnamezen vandaag vrij.

Nadat we bij Laterne reataurant ontbeten hebben gaan we op de fiets naar de Vinhcommerce supermarkt. We moeten heel veel kopen; er moeten 18 welkomstpakketjes samengesteld worden voor evenzoveel nieuwe L-F leerlingen. Dat is o.a. 18 x zeeppoeder, tandpasta, tandenborstels, handzeep, handdoek, beker, pasta, noodlesoep, chocolademelk, koekjes en snoepjes. Gelukkig is “onze” My Hanh er weer en helpt ons deze dingen te vinden. We krijgen extra korting en gratis bekers en zeepjes. We hebben 2 overvolle winkelwagens voor bijna 6 miljoen Dong (240 euro). Alles wordt in dozen gedaan en bij de klantenbalie gezet. De supermarkt zal het binnen 2 uur bij ons appartementje afleveren.

We fietsen snel terug naar ons tijdelijke woonadres, want “onze Vietnamese dochter” Hao komt.

2019-9-2 (8)Als we haar zien moeten we huggen; al 11 jaar kennen we Hao; zij is de eerste leerlinge die we geholpen hebben met haar studie. Hao is nu al jaren verpleegster in het regionale ziekenhuis hier in Nha Trang. We gaan samen lunchen bij Nom Nom restaurant.

Daar vertelt Hao dat haar jongere broertje Lich vandaag overgebracht is van haar ziekenhuis naar het speciale tropische ziekten ziekenhuis in Dien Khanh. Lich heeft Dengue en daardoor hoge koorts. Dit jaar lijdt Azië meer dan normaal aan dit virus dat overgebracht wordt door muggen. Wij zijn hiervoor gewaarschuwd en moeten extra “deeten” om ons te beschermen. Hao’s moeder is bij Lich in het ziekenhuis om dag en nacht voor hem te zorgen; dit is normaal in Vietnam. We beloven Hao om snel bij Lich op bezoek te gaan. We weten waar dat speciale ziekenhuis is.

Gisteren, toen we naar Senta moesten om onze managers Thanh en Thuy te ontmoeten regende het erg hard. Mijn oude Nokia telefoontje kon die nattigheid blijkbaar niet aan, want hij heeft het begeven. Hao weet wel waar we een nieuwe, kleine Nokia kunnen kopen en samen gaan we op weg; zij op de brommer en ik op de fiets. Bij een moderne telefoonwinkel in het centrum kopen we een mooi blauw telefoontje voor maar 349.000VND/14 euro. Ik kan weer Vietnamees gebeld worden en bellen.

Hao gaat vanaf de winkel naar huis, want ze moet gaan werken. Ik fiets terug naar Lidy die druk is met het maken van de envelopjes met schoolgeld voor morgen.

2019-9-2 (11)Om half drie gaan we op weg naar manager Hiep in Vinh Hiep. Nha Trang city is vol met brommers, auto’s en toeristenbussen. Buiten Nha Trang fiets je zomaar tussen de koeien.

 

2019-9-2 (53)We arriveren in een zachte motregen bij Hiep’s huis waar de 7 L-F leerlingen van L-F United Kingdom en Bich Sen van L-F Nederland op ons wachten. We moeten afscheid nemen van 4 Cao Thang secondary school (en dus L-F UK)verlaters.

 

2019-9-2 (61)We geven Tram, Hoa, Ngan en An hun allerlaatste schoolgeld van juni, juli en augustus, zodat ze een goede start kunnen maken op de high school. Zij worden de komende schooljaren financieel ondersteund door Quan Am foundation uit Nieuw Zeeland (zoals overeengekomen).

2019-9-2 (56)De ondeugend ogende Tram durft een klein dankwoordje uit te spreken namens de 4 project verlaters. Alle L-F UK leerlingen schrijven een kort dankwoordje voor mr. Steve.

 

 

2019-9-2 (25)Thien An (15), een van de L-F-verlaters is stil. Hiep verteld ons dat haar moeder een paar weken geleden is overleden aan aids. Deze dodelijke zieke heeft haar moeder overgekregen van haar man die 5 jaar geleden is overleden. An woont nu met haar jongere broertje bij haar oma. Wij proberen onze emoties te onderdrukken als we naar haar kijken.

 

 

 

2019-9-2 (55)Van Vu, Minh Thuong en Thi Nga blijven nog één jaar (klas 9) bij Looking-Forward. Dan zullen ook zij overgaan naar Quan Am. Zij krijgen het schoolgeld  van juni, juli, augustus en september van Lidy. Iedereen tekent voor ontvangst van het schoolgeld op de  lijst voor iedere school die Lidy hiervoor gemaakt heeft.

2019-9-2 (67)Thi Nga is speciaal; zij krijgt iedere maand extra voedingsgeld omdat haar gezondheid erg slecht is vanwege hartproblemen. We moeten voor L-F United Kingdom checken of de gezondheid van Nga voldoende verbeterd is, zodat zij de extra voedselhulp kunnen stoppen. Als we Nga zien, zien we meteen dat ze er nog steeds erg bleek en ongezond uit ziet. We zullen Steve doorgeven dat zijn organisatie door zal moeten gaan met extra ondersteuning van hun leerlinge.

 

 

2019-9-2 (70)Bich Sen is van ons, van L-F NL. Zij krijgt het schoolgeld van juli, augustus, september en nog de vergoeding van haar schoolboeken voor schooljaar 2019-2020 (200.000VND/8 euro). Ook Sen blijft nog maar een jaar in ons schoolgeld project, want dan eindigt haar 12-jarige reguliere opleiding. We nemen afscheid voor een jaar van deze lieve meid.

 

2019-9-2 (73)Ook nemen we afscheid van Hiep. Hiep is gestopt met het management voor Looking-Forward vanwege haar gezondheid/leeftijd. Zij houdt alleen nog de Cao Thang school L-F leerlingen onder haar hoede totdat volgend jaar augustus ook de laatste 3 leerlingen, Vu, Thuong en Nga, deze school hebben afgemaakt en overgaan naar Quan Am voor eventueel de highschool (klas 10-111-12).

 

2019-9-2 (75)Om 18.00uur zijn we ( door de motregen ) terug bij ons appartementje. De boodschappen van Vinhcommerce zijn afgeleverd en door de conciërge naar al boven gebracht. Lidy staat net onder de douche als er op onze deur wordt geklopt. Ik doe open en daar staan Yen en Thao, 2 meisjes die we kennen van vorig jaar. Zij willen ons weer zien en wij hen natuurlijk ook! As ze de dozen met de boodschappen zien staan willen ze direct helpen met inpakken. Dat houden we niet tegen en snel is onze kamervloer bedekt met tassen, zeep en koekjes.2019-9-2 (78)

2019-9-2 (80)Na gedane arbeid is het goed eten. Samen gaan we eten, weer bij Laterne. Yen en Thao vragen of ze morgen met ons mee mogen met ons bezoek aan “onze” leerlingen op de Nguyen Du school in Dien Lac. Als ze hier om half 2 zijn mogen ze met ons mee; we zullen zien of de enthousiaste meisjes/ jonge vrouwen er zijn.

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.