Dag 22: It’s over; we’re coming home

2018-9-16: De koffers worden gepakt; we krijgen er heel moeilijk alles in. We hebben meer mee terug te nemen dan dat we op onze reis hier naar toe bij ons hadden. Veel cadeautjes van leerlingen en vrienden van hier, zoals babykleertjes voor onze dochters,  bedankkaarten, handwerk decoraties, koffie en thee.

2018-9-15 (137)De dingen die we gekocht hebben voor in ons appartementje geven we aan de moeder van Hao. M’n meegebrachte zitkussentje is voor manager Lai. Overgebleven fruit geven we aan de portier beneden.

 

 

2018-9-16 (5)We gaan nog één keer naar Iced Coffee voor een heerlijke iccino-mocca.     It’s over; we’re coming home!

 

 

De eigenaar van Arabella apartments, mr Tien, heeft voor ons een auto besteld die ons voor 12 euro naar het vliegveld in Cam Ranh (40 km.) brengt.

2018-9-16 (12)

Om half een checken we in voor de eerste ( binnenlandse) vlucht naar Ho Chi Minh (Saigon). Van HCM-city vliegen we naar Frankfurt en dan door naar Schiphol, waar we morgenvroeg om half elf aan hopen te komen. We zijn dan 22 + 5 uur tijdverschil = 27 uur onderweg geweest (10.000km.). Gelukkig vliegen we dit jaar niet over Hong Kong, want in Saigon zijn alle vluchten naar Hong Kong gecancelled vanwege orkaan Mangkhut.

2018-9-15 (127)

 

In de afgelopen weken hebben wij zelf weinig slecht weer gehad. Alleen de laatste dagen begon het in de 2e helft van de middag te regenen; volgens de Vietnamezen als voorbode van het regenseizoen dat tot december zal duren.

2018-8-29 (109)

 

De gehele drie weken in Nha Trang-Dien Khanh nu achter ons, kunnen we zeggen dat nagenoeg alles goed is gegaan. We hebben bijna alle L-F-leerlingen ontmoet en weer een flink aantal nieuwe leerlingen toegelaten tot ons schoolgeldproject. De precieze aantallen en bijbehorende bedragen gaan we thuis eens goed tellen/administreren. Het zal geen verrassingen geven, want we zijn  terughoudend geweest in de (aan)vragen.

Image3Niet alles is verteld in de dagverslagen; er is veel meer gebeurd. Zo hebben we een date geregeld voor “onze” Hao (30) met een vrijgezelle leraar (Viet (31)) van de Mac Dinh Chi school. Ze hebben elkaar anderhalf uur ontmoet in een gezellig café. Het is op dit moment nog niet duidelijk of het wat gaat worden, maar is zeker niet negatief verlopen.

Ook dat ik een kleine botsing met een taxi heb gehad, hebben we, om het thuisfront niet te verontrusten, niet verteld. Ik wilde met m’n brommer de stoep oprijden, maar het voorwiel gleed weg en zo raakte ik een geparkeerde taxi tegen de achterbumper. De schade leek in eerste instantie best groot, maar de bumper bleek voor een groot deel flink geplamuurd en bijgespoten. 2018-9-4 (169)Op zijn achterlicht zat een kras. De plamuur klapte er makkelijk van af. De taxichauffeur wilde er een goede financiële slag uit slaan, maar omstanders adviseerden om de politie te bellen. Echter niemand van de adviesgevers wilde zelf de politie voor mij bellen. Ik kan dat niet want de politie spreekt geen Engels. Toen heb ik Hoa, de brommerverhuurder gebeld. Hij kwam meteen en ging met de taxichauffeur in verhit debat. Uiteindelijk kwam hij tot een halvering van de door de chauffeur gevraagde schadevergoeding; 150 euro in plaats van 300. Zonde van het geld, maar we waren al lang blij dat we zelf niet gewond zijn geraakt.

2018-9-10 (197)

 

We zijn dit jaar helemaal niet ziek geweest, terwijl we steeds meer durven te eten/drinken bij de arme families. Steeds meer arme families koken op een gasfornuisje met een gasfles. Volgens onze managers wordt deze gezondere (dan houtstook in huis zonder rookafvoer) en veiligere kookmogelijkheid gesubsidieerd. Steeds meer woningen in het buitengebied hebben een aansluiting op schoon stromend water.

 

2018-8-31 (70)Heel veel vooruitgang is er in het buitengebied niet. Er worden wel nieuwe huizen gebouwd, maar de oude blijven bewoond. De wegen worden steeds opgeknapt, maar slijten ook weer snel. Het is ons opgevallen dat bijna alle huizen een duidelijk nummerbordje hebben gekregen. De post functioneert hier niet best, maar misschien begint het hier nu ook met online bestelling bezorgingen.

Er worden ook nieuwe scholen gebouwd, maar de nieuwbouw kan waarschijnlijk de bevolkingsgroei niet bijhouden. 2018-9-10 (71)(De Giao Duc Thuong Xuyen high school waar Duc Vy op zit wordt komend jaar vergroot/vernieuwd.) Op al “onze” scholen heeft het schoolbestuur moeite met het hebben van voldoende klaslokalen. Bijna iedere school heeft klassen met 40 of meer leerlingen. Sommige leerlingen krijgen alleen ’s morgens of ’s middags les. De schoolmethoden zijn ook nog niet veel gemoderniseerd. Wel wordt al gesproken over de oude en nieuwe methode (dat de leerling zelf meer initiatief moet tonen).

weavingHet is duidelijk dat er een ander educatiesysteem MOET komen nu de zgn. Vierde Industriële Revolutie (Industry 4.0) voor de deur staat. Robots en kunstmatige intelligentie zullen het routinematige en arbeidsintensieve werk gaan overnemen. Nu nog heeft het overgrote gedeelte van de werkenden, nl. bijna 56 miljoen ( van de in totaal 90 miljoen Vietnamezen) laaggeschoold werk in de agricultuur of in fabricage. Steeds meer bedrijven verruilen arbeiders voor robots. Adidas bouwt nu een fabriek in Vietnam waar schoenen volledig geautomatiseerd geproduceerd worden. Als Vietnam goed uit deze hoogtechnologische industriële revolutie willen komen, dan zal een hoger onderwijs niveau cruciaal zijn.

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *